Parabola vameșului și fariseului modern

Parabola diaconului şi a traficantului de droguri

În timp ce Nelu Credinciosul intră în biserică într-o duminică dimineaţavames fariseu, i s-a făcut greaţă văzându-l pe Gigi Iarbă acolo. Gigi Iarbă fusese traficant de droguri şi abia ce ieşise din închisoare de câteva luni. Nelu i-a avertizat pe uşieri să fie cu ochii pe Gigi Iarbă, să-l urmărescă deoarece e un terchea berchea.

Înainte de a se strânge colecta a fost rândul lui Nelu Credinciosul să se roage. A înaintat mândru până la microfon şi a început să se roage schimbându-şi glasul şi luând un ton religios:

-”Tată din ceruri, îţi mulţumesc că sunt diacon în această biserică de 20 de ani. Chiar îmi amintesc Doamne când am construit această biserică cu mâinile mele. Şi îţi mulţumesc Doamne că nu am lipsit nicio Duminică de mai bine de 10 ani. Au fost zile când am fost bolnav, oh Doamne, dar am venit şi atunci. Tată şi Tu ştii că eu am cântat şi în cor, până când am fost persecutat de liderul de închinare care nu cânta stilul meu de muzică, dar am îndurat persecuţie aşa cum şi Tu ai îndurat. Doamne, chiar dacă nu am fost foarte binecuvântat financiar, am fost în stare să dau mai mult decât 10% Bisericii. Îţi mulţumesc pentru că sunt moral, curat, pur, pentru că nu beau, nu înjur Duminica, nu fumez şi nu folosesc sau vând droguri aşa cum face unul dintre noi. Doamne avem nevoie de mai mulţi oameni în Biserică ca şi mine şi binecuvântează darurile şi pe cel ce dă. Amin.

După ce a aţipit aproape tot timpul predicii, Nelu Credinciosul iese din biserică simţindu-se bine pentru că a mai fost o dată la biserică şi a mai trecut o Duminică. Îi place să plece de la Biserică pentru că nu trebuie să se mai gândească la Dumnezeu până Duminica următoare.

În acelaşi timp, Gigi Iarbă era doborât în banca din spatele bisericii. După ce a auzit mesajul despre iertarea lui Dumnezeu, a alunecat pe genunchi, şi a început să se roage. Ţinându-şi faţa în palme abia şoptea printre dinţi:

-”Doamne, sunt cel mai murdar păcătos din oraş. Îmi pare rău. Nu merit iertarea, dar dacă este vreo cale să îmi poţi greşelile murdare, te rog. Am nevoie de Tine!!!
Vă spun, că mai degrabă Gigi Iarbă, nu Nelu zis Credinciosul s-a întors acasă neprihănit, împăcat cu Dumnezeu. Pentru că cel ce merge ţanţoş înaintea lui Dumnezeu va fi pălmuit dar cel ce admite că este murdar în comparaţie cu puritatea lui Dumnezeu, va fi ridicat şi curăţat.

Dr. David Dykes

Publicat în meditaţie. 2 Comments »

2 răspunsuri to “Parabola vameșului și fariseului modern”

 1. Ioan Basa Says:

  Sa nu-o uitam nici pe sora Lenuta, cea lasata de barbat si divortata. Gurile rele spun ca nenorocitul ala de Gheorghe,
  barbatu-sau, a fost o bruta care o batea si-o injura zilnic…mai ales cand venea beat de la carciuma si avea chef de scandal.
  Intr-o zi nea Gheorghe, dupa ce a batut-o mar, a parasite-o si-a plecat cu alta lasand-o pe Lenuta bolnava si fara nici un ajutor.
  Comitetul bisericii a chemat-o pe sora Lenuta, si-a sfatuit-o frateste sa se impace urgent cu barbatul ei, ca sa nu-si piarda mantuirea , dar cand Lenuta s-a dus sa-l caute pe Gheorghe, a mai luat o mama zdravana de bataie si-a plecat cu amandoi ochii invinetiti.
  O fost si internata in spital vre-o cateva zile cu dureri groaznice de cap, ameteli si vajait in urechi.
  Nimeni nu a mai vizitat-o la spital deoarece cazul ei a fost discutat de la amvon si a fost aspru condamnat de fratele pastor, de fratii din comitet si de intreaga biserica.
  Lenuta era o divortata.
  „Sora” Lenuta nu a mai venit cateva luni pe la biserica.
  Am auzi ca se simtea tare rau. …si era o femeie bolnavicioasa
  Fratii o ocoleau prin oras si atitudinea ei necrestineasca era dezbatuta aprig pe la colturile strazii de fratii si surorile care stiau toata povestea..
  Sora Ileana sotia fratelui pastor era tare inversunata si spunea ca asemenea oameni mai bine nu s-ar fi nascut.
  Spunea ceva de-o piatra de moara, care ar trebui sa I se lege de gat, da nu am prea inteles daca fratele pastor sau comitetul o vor face…
  Am auzit ca zilele trecute a venit totusi la biserica, dar toata biserica s-a tulburat si toata lumea a ocolit-o.
  Comitetul a anuntat ca ea era de-acum o divortata si-o lepadata, care si-a pierdut mantuirea.
  Fratele pastor i-a spus ca nu mai este membra a bisericii noastre si ca nu mai are nici un drept in biserica.
  A fost sfatuita sa stea pe ultima banca, sa nu mai ia cina sau poate ca ar fi mai indicat sa-si caute o alta biserica.
  Un mar putred le poate strica si pe cele bune…

 2. TE IUBESC Says:

  Mantuirea nu se poate pierde!!!! Domnul este atat de bun cu noi si nea dat acest dar nemeritat …si doar El poate decide daca te va ierta sau nu ….Dar in cazul ei ..cred ca nu ea este vinovata ,…atunci cand gresim Dumnezeu ne disciplineaza …nu ne putem pierde mantuirea …sunt multe astfel de situati in care sunt foarte putini credinciosi si uni care doar cu gura sunt si numa se mandresc …in Biblie scrie. Caci prin har ati fost mantuiti si prin credinta si aceasta nu vine de la voi ci este Darul Lui Dumnezeu …Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s