Dacă îți cere cineva să mergi o milă…

Într-un sat de evrei, un băiat se juca cu doi prieteni pe caldarâm, când, un soldat roman a dat colțul după o clădire la ceva distanță și se îndrepta către ei. Toți trei băieții au luat-o la fugă, deși nu făcuseră nimic rău, dar ei știau că legea nu este de partea lor; așa că s-au împrăștiat cît ai zice pește, în direcții diferite, fiecare căutînd un loc să se ascundă.

Doi au dispărut, dar unul n-a fost suficient de rapid, și soldatul l-a zărit. Cu o voce răgușită, a strigat după el:
drum de tara
-Tu! Vino aici!!! Așa că băiatul n-a avut de ales decât să se supună. Soldatul și-a dat jos bagajul greu pe care-l căra în spinare și i-a cerut băiatului să i-l care o milă de loc, atâta cât îi permitea legea. Necăjit, băiatul cu greutatea în spate s-a supus, pășind tăcut, la doi păși în urmă soldatului, prin mulțime.

Au ieșit din sat și au mers așa, în tăcere, prima jumătate de milă fiecare pierdut în propriile lui gânduri. Băiatul simțea că îl îneacă mânia și se certă singur că nu s-a mișcat destul de repede și că a fost prins de soldat. Lacrimi îi jucau în ochi și se străduia să nu le lase libere sa nu le vadă soldatul. €œNu-i drept!”, își zicea el în sinea lui ”Păi , bărbatul ăsta este de două ori cât mine, și eu să-i car lui greutățile? De ce?”

Dar cum se lasă furat când de un gând, când de altul, la un moment dat își aminti de alte timpuri, de alți oameni. Și-a amintit de un bărbat pe care l-a întâlnit undeva la poalele munților și care vorbea unei mulțimi de oameni. Și vorbea cu multă înțelepciune și putere. Și Omul acela a zis atunci că dacă te obligă cineva să mergi o milă de loc cu el să te oferi să mergi cu el și a două milă și să o faci zâmbind. El zicea că acest act de umilință este cheia secretă care deschide lacătul fericirii. Și cum își amintea frânturi din cele auzite, băiatul a început să facă legătură între acele gânduri și situația în care se afla și deodată înțelese sensul celor spuse, că vorbele acelea puternice nu i s-au mai adresat minții ci inimii.

Și cum ajunse la sfârșitul drumului pe care era obligat să-l facă, soldatul s-a întors către el și i-a zis:
-Atât! Suficient. Văd că ești deja obosit.
Băiatul însă îi primi cuvintele zimbind și cu un glas obosit, dar binevoitor, îi spuse soldatului că e dispus să-i care greutatea mai mult decât îi cere legea să o facă.

Soldatului i-a pierit graiul și nu-i venea să creadă. Inimă lui a început să se înmoaie privind la spiritul generos al acestui tinerel. Așa că s-a alăturat lui și au pornit mai departe, dar de data asta vorbind între ei prietenește, despre viață și planurile lor. Și în ciudă diferențelor, au ajuns să găsească și puncte comune, și chiar să se amuze împreună de unele lucruri. Timpul s-a scurs nespus de repede și niciunul din ei n-a realizat cît de departe au ajuns. Ba tânărului nu i se mai părea povara chiar așa de grea. Parcă timpul s-a scurs mult mai repede la cea de-a două milă în comparație cu prima și iată că erau la sfârșitul drumului și trebuiau să se despartă.

Și-au luat rămas bun, schimbați amîndoi de experiență ce o avuseseră; băiatul a descoperit un adevăr valoros, prima milă a fost tare grea, pentru că a fost obligat; dar a două milă a fost ușoară, pentru că a făcut-o de bună voie, și atitudinea lui i-a câștigat un prieten. Și deși întâmplarea a avut toate elementele unei situații rele, atitudinea potrivită a schimbat-o într-o experiență valoroasă.

De multe ori citim Scriptură și înțelegem lucrurile cu mintea; așa cum le-a înțeles și tânărul evreu la început. Dar tot ce e scris acolo e pentru că să punem în practică. Abia atunci vom înțelege cu adevărat rostul fiecărui cuvânt. Ne rămâne doar să fim ascultători și împlinitori.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s