Tehnologia modernă

Tehnologia modernă ocupă, în medie, între 4 și 8 ore zilnic din timpul liber al individului și al familiei, ceea ce înseamnă ca timpul pentru alte activități s-a scurtat considerabil.

Iată câteva date:help comp

  • Televizor –  românii petrec in medie 6 ore zilnic în faţa televizorului.
  •  Internet – 73% dintre români petrec în medie 2 ore pe zi online dar timpul variază în funcție de vârstă.
  • Facebook – în medie 30 de minute pe zi – unii ajungând și la 2-3 ore sau mai mult.
  •   La aceasta adaug faptul ca foarte mulți tineri români, și foarte mulți creștini evanghelici își petrec timpul liber vizionând filme, majoritatea piratate pe internet, și unii chiar zilnic. 

Oare câți creștini mai pot astăzi să închidă toate aparatele electronice din casă și să își facă timp pentru citirea Bibliei și rugăciune? Nu-i așa că avem un sentiment ciudat când totul in jurul noatru este închis și se face liniște? Când vedem capacul de la laptop închis sau ecranul tv stins primul impuls este sa le deschidem. Am ajuns să avem o teamă pentru liniște. Decuplarea de la internet și televiziune a devenit aproape imposibil de imaginat, chiar și pentru perioade scurte de timp.

Aici adăugăm timpul care ar trebui folosit pentru învățare, citire, relaționare, etc.

Mai mult, tehnologia influnețează și viața comunitară nu doar a individului sau familiei. Bisericile au ajuns să concureze cu emisiunile TV, în ce privește durata și consistența unui serviciu  religios și în consecință programele de biserică tind să devină spectole de divertisment pentru ca numarul participanților să nu scadă.

Tehnologia nu este și nu este poate fi neutră din moment ce ne consumă atât de mult timp și energie emoțională și psihică. Modul în care ne folosim timpul ne influențează și ne modelează viețile. Dacă 4 ore pe zi, timp de 1 an de zile, am citi cărți de specialitate, am ajunge experți în acel domeniu. Dacă timp de 4 ore pe zi privești doar programe de divertisment, unde crezi că vei ajunge?

Dacă 4 ore pe zi le-ai petrece în citirea, studierea Bibliei și rugăciune, nu vei crește oare în cunoașterea lui Dumnezeu? Creștinul are obligația să fie responsabil de modul în care își petrece timpul.

Iată câteva soluții:

  • – scrie pe hârtie cum anume îți petreci timpul și cât timp folosești pentru fiecare activitate
  • – fă o evaluare a lucrurilor pe care le faci online sau le urmarești la televizor și separă lucrurile importante de cele de divertisment
  • – analizează-ți prioritațile și timpul folosit pentru acestea
  • – fă-ți timp zilnic pentru rugăciune, citire si meditare asupra Bibliei; de la cel puțin 30 de minute în sus
  • – scapă de televizor – altfel va deveni (dacă nu cumva este deja) prioritatea numarul 1 în petrecerea timpului tău liber și atracția principală din cameră, îți slăbește viața de credință și banalizează trasăturile evlaviei și a caracterului creștin
  • – reduceți la maxim consumul de filme, sport și știri banale– efectele benefice le veți vedea după aceea

Efeseni 5:15-17

Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. Răscumpăraţi vremea, căci zilele sînt rele. De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului.

(ez)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: