O cămilă şi 87 de piane

Tot la câteva zile, acelaşi teatru! Săptămâna trecută a venit prinţesa Anne, ieri, Elton John, iar astăzi, Bill Gates cu soţia. Poliţistul înalt de statură ofta stând neputincios în valurile mulţimii de oameni care îl înconjurau. În faţa magazinului universal londonez Harrods, curioşii alergau de la o vitrină la alta pentru a-şi vedea idolii răscolind între cravate şi plimbându-se printre exponate. În magazinul universal, cel mai exclusiv din Europa şi al doilea ca mărime din lume, primul fiind o întreprindere din Texas, persoanele distinse merg la cumpărături după orele de închidere. Proprietarul magazinului Harrods este multimilionarul Mahomed Al Fayed, tatăl lui Dodi şi care urma să devină socrul prinţesei Diana. Moartea ei subită a pus lumea întreagă în stare de urgenţă.

Imensa clădire construită în stil victorian are peste 60 de vitrine. Firma dă de lucru la mai multe mii de oameni. O uimitoare dezvoltare, când te gândeşti că domnul Harrods a început cu o mică prăvălioară acum o sută de ani, pe care a preluat-o de la un prieten falimentar! Majoritatea personalului lucrează la cele două etaje din subsol, care se întind cu mult mai departe peste hotarul firmei, afară spre cartierul Knightsbridge. Kilometri întregharoldsi poţi merge prin labirinturile unui oraş subteran. În afară de multele magazii mai există o fabrică de pâine, una de ciocolată, o tipografie, o vopsitorie, o curăţătorie, o fabri­că de ţigări, ce produce o marcă proprie a firmei.

Sortimentul magazinului universal este repartizat în peste 200 de raioane de vânzare şi fiecare în parte este cu mult superior în varietatea şi bogăţia de sortimente decât cele mai multe magazine de specialitate din Londra. Numai în imensa hală cu produse alimentare sunt oferite spre vânzare 45.000 de sortimente de mărfuri nealterabile din toată lumea. Miei şi porci sunt special hrăniţi pentru Harrods. Maiestrul măcelar, care supraveghează personalul, merge de colo până colo îmbrăcat într-o redingotă victoriană încheiată cu nasturi până sus. În felul său, el aduce o contribuţie la tradiţia firmei.

Raionul de piane al firmei Harrods trece drept cel mai mare magazin de piane al Europei. În ce alt magazin de specialitate s-ar vinde 87 de piane pe săptămână? Se pot achiziţiona însă şi antichităţi: smochinguri din dantelă neagră cu căptuşeală de mătase roşie sau verde sau un serviciu de masă aurit. Pentru soţia răsfăţată a unui milionar se poate achiziţiona din raionul de bijuterii al magazinului un inel cu diamant de 11 carate pentru suma de 100.000 de euro sau… sau… Dorinţele cele mai bizare pot fi satisfăcute.

O deosebită putere de atracţie o are grădina zoologică a firmei Harrods de la etajul al doilea. Într-o perfectă curăţenie, animalele exotice aşteaptă în multe cuşti pe noul lor stăpân sau noua lor stăpână. Într-o vitrină se pot vedea trei rânduri de şiraguri de perle, elogiate ca ultima modă pentru câini; câţiva paşi mai departe, se recomandă răsfăţarea patrupedelor prin oferirea unor biscuiţi cu ciocolată, bomboane cu lapte sau comprimate din mentă. Tablete cu vitamine şi medicamente speciale promit chiar şi animalelor domestice morocănoase să le păstreze buna dispoziţie. Iar cine vrea să pregătească o bucurie deosebită câinelui său, toate acestea i le poate prezenta într-un minunat ambalaj de cadou care poartă eticheta: „Îi doresc căţelului meu iubit o viaţă fericită!”

Abia însă după un drum la raionul de asigurări al firmei Harrods te poţi bucura netulburat de cimpanzeul sau puiul de urs de curând achiziţionat. Chiar dacă s-ar întâmpla vreodată ca favoritul să facă prea multe nebunii şi la următoarea serată să muşte răutăcios pe oapeţi de picior, ce are a face? Eşti asigurat!

Servirea clienţilor este fără asemănare în acest magazin universal. Îţi poţi exprima dorinţe pe care altă întreprindere le-ar refuza socotindu-le pretenţii exagerate. Poţi telefona şi la miezul nopţii pentru a-ţi comanda micul dejun pentru dimineaţa următoare, iar la ora patru să mai dai ordin să-ţi mai trimită încă patru sticle cu apă minerală. Zi de zi, 24 de ore pe zi, şi aceasta de 365 de ori pe an, poţi să comunici firmei hotărârea ta de a te lăsa antrenat la şcoala de golf a firmei pentru viitoarea olimpiadă, de a împrumuta pentru câteva ore cel mai nou model de maşină de curse, de a absolvi un curs de limba spaniolă sau chiar să rogi ca mătuşa Mary să fie ajutată la mutarea ei în Honolulu, fără să se neglijeze a i se expedia la noua adresă obişnuitul gem de portocale, sorturile de ceai sau sosul pentru salată.

Abia la întrebarea dacă există totuşi ceva ce firma nu poate rezolva, cei doi domni din biroul de presă stau şi se gândesc, însă până la urmă ajung la concluzia că nu le vine în minte ceva, ce n-ar putea rezolva. Apoi aduc un exemplu cât de departe poate merge servirea clientului. Nu de mult, Ambasada Marocului din Londra s-a adresat cu o cerinţă magazinului. Diplomaţii erau într-o mare încurcătură. La o eminentă vizită a unui şeic, voiau să-l primească şi cu obiceiuri din patria sa. Pentru aceasta aveau nevoie de o cămilă. Harrods a fost şi aici de ajutor. Dintr-un avion închiriat, dintr-o cutie uriaşă coborî punctual cocoşata locuitoare a pustiei, care păşi apăsat, puţin ofensată, prin circulaţia londoneză, în întâmpinarea misiunii ei diplomatice.

Neckermann-ul face posibilul, dar Harrods face chiar imposibilul, posibil! N-ai dori, dacă ai deţine câştigul unui loto de prim rang, să-ţi cumperi fericirea după pofta inimii de la Harrods? Da? — Eu nu! Şi mulţi alţii nu ar dori, căci Domnul Isus spune: „căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui” (Luca 12.15). Viaţa este mai de preţ decât posesiunea materială. Mulţi au râvnit toată viaţa lor anumite lucruri, iar în cele din urmă, când au reuşit să intre în posesia lor, li s-au părut dintr-o dată cu mult mai puţin valoroase decât au crezut. Mulţi care posedă tot ce se poate stăpâni în bunuri materiale sunt dezgustaţi de toate, sunt nemulţumiţi şi suferă de o serie de boli închipuite sau reale.

Pavel, credinciosul şi curajosul luptător pentru cauza lui Hristos, a declarat: „Dar lucrurile, care pentru mine erau câştiguri, le-am socotit ca o pierdere, din pricina lui Hristos” (Filipeni 3.7). Cu aceasta, el merge şi mai departe, pentru că a recunoscut că nu numai toate aceste lucruri materiale, ci chiar toate valorile spirituale şi culturale pălesc pe deplin în faţa preţului nespus de mare al recunoaşterii lui Isus Hristos Domnul. Nici un câştig la loterie şi nici firma Harrods nu pot face ca tu să devii fericit. Aceasta o poate face numai Isus Hristos. El doreşte ca tu să fii fericit. De aceea deschide-I inima şi lasă-L să intre! Mărturiseşte-I toată vina ta! El vrea să ţi-o ia.

Iar când ai devenit proprietatea Lui, atunci şi pentru tine este valabilă o promisiune care depăşeşte cu mult ceea ce mintea omenească poate să-şi închipuie prin tot ce e frumos şi bun. „Lucruri, pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit, aşa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc!” (1 Corinteni 2.9). Ce răsplată de nedescris!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s