Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta

Fiecare dintre noi cred că a avut ocazia sa vadă care este atitudinea copiilor faţă de părinţi în societatea noastră şi sunt sigur că nu ar pune nota zece pe aceasta. De curând vorbind cu o persoană cunoscută a început să-şi descarce sufletul şi să-mi spună că copii ei şi-au pierdut  complet respectul faţă de ea, că nu mai are nici o autoritate faţă de ei, a ajuns femeia ca să se teamă să mai spună o vorbă mai “apăsată” temându-se ca să nu se aleagă cu vreo bătaie zdravănă. Văzând situaţia aceasta nu mi-a venit a crede pentru că eu am fost crescut într-o familie în care educaţia noastră a fost foarte importantă şi am fost bine instruiţi că respectul faţă de părinţi şi de cei mai în vârstă este cel mai important lucru.

Este îngrozitor să ajungi la o vîrstă înaintată şi să te uiţi la copii tăi că nu au nici un respect faţă de tot ce ai investit în ei.

Şi cred că acum este rândul nostru cel al copiilor să fim atenţi şi hai să vedem nişte adevăruri care ne învaţă Dumnezeu cu privire la respectul faţă de părinţi, pentru că va veni vremea când vom fi şi noi părinţi şi sunt sigur că nimeni dintre noi nu ar dori să aibă o soartă ca a femeii de mai sus sau chiar mai rău.

???????????????

Mai jos voi reda câteva texte de pe paginile Sfintelor Scripturi şi vom vedea ce trebuie să facem ca să schimbăm situaţia la care s-a ajuns.

 1. De ce trebuie să-mi respect părinţii?

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, cum ţi-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, ca să ai zile multe şi să fii fericit în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău. (Deuteronom 5:16)

 • zile lungi
 • în ţara pe care ţi-o dă Dumnezeu
 • să fii fericit.
 1. De cine să ascultaţi mai mult?

Copii, ascutaţi în Domnul de părinţii voştri, căci este drept. “Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta” – este cea dintîi poruncă însoţită de o făgăduinţă- “ca să fii fericit, şi să trăieşti multă vreme pe pământ.”(Efeseni 6:1-3)

– ascultaţi în Domnul de părinţii voştri – dacă părinţii îţi cer să faci ceva care trece peste limitele Cuvîntului lui Dumnezeu (ex. să furi, să minţi…. etc.) atunci să nu-i asculţi.

 • aşa este drept
 • este o poruncă dată de Dumnezeu3. Care va fi rezultatul dacă îţi cinsteşti părinţii?
 • vei fi fericit
 • vei trăi multă vreme pe pământ.

Fiecare dintre noi are dreptul să aleagă cum să se comporte cu părinţii lui, dar tot fiecare va da răspuns în faţa lui Dumnezeu pentru cum se comportă. Un proverb spune că “fă altuia aşa cum ai dori să ţi se facă”, dacă tu te comporţi urît cu părinţii tăi cum crezi că se va comporta copii tăi cu tine?.

Vreau acum să-ţi dau nişte întrebări la care să te gîndeşti şi chiar să ei atitudini în urma acestora:

 1. Când ultima dată ai spus părinţilor tăi cît de mult îi iubeşti?
 2. Cum îţi arăţi tu respectul faţă de cei care te-au adus la viaţă şi au avut atâtea nopţi nedormite stând la căpătâiul tău?
 3. Când pleci acasă să-i vizitezi mergi cu mâna goală sau cumperi câte ceva ca să-i bucuri puţin?
 4. Gîndeşte-te la zece lucruri pentru care ar trebui să le mulţumeşti părinţilor tăi?
 5. Dacă părinţii tăi sunt peste hotare nu te-ai gîndit că poate chiar tu ai fost cel care i-a “împins” să plece doar ca să-ţi asigure ţie un trai mai bun?
 6. Ce te-ai face dacă părinţii tăi nu ar mai fi?

Dacă până acum nu te-ai comportat aşa cum ar fi trebuit să te comporţi te îndemn să iei telefonul sau să pleci direct la ei ca să le mulţumeşti în primul rînd pentrucă există şi….. deja tu ştii mai bine motivele pentru care ar trebui să le mulţumeşti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: