UN LUPTĂTOR MAI PUŢIN – LIUBA PETRU

SWScan0055Pe data de 12 august 2013, dupa 82 de ani, fratele Liuba Petru și-a încetat alergarea pe pământul acesta, dovedind încă o dată în plus că nimeni nu este veșnic în lumea aceasta, chiar dacă a depășit baremul celor tari (80 ani).

Pentru Biserica Creștină Baptistă “Sfânta Treime” din Bolvașnița, 15 august e o zi de doliu, conducând pe ultimul drum (drumul pe care merg toți oamenii), pe cel mai brav slujitor al lui Hristos, din Biserica noastră. De-acum vor rămâne amintirile unei vieți de activitate și slujire pastorală a fratelui Liuba Petru. Voi încerca să menționez câteva repere din viața și activitatea fratelui Liuba Petru.

Fratele Liuba Petru, s-a născut la data de 19 ianuarie 1931 în localitatea Bolvașnița fiind fiul cel mare din familia fratelui Ioan Liuba şi a sorei Brândușa Liuba. De tânăr a fost crescut în învățătura Sfintelor Scripturi și i-a plăcut să recite poezii, fiind şi printre cei mai buni tineri la grupele de Studiu Biblic din Biserică.

A mărturisit pe Domnul Isus, în apa botezului Nou Testamentar, în anul 1945, fiind botezat de pastorul Pavel Rădula din Borlova.

În anul 1950, s-a căsătorit cu sora Afila (Filușca), fiind binecuvântați de Domnul în căsnicia lor, cu două fete: Elena şi Romanița.

În anul 1951, Comitetul Bisericii Creștine Baptiste din Bolvașnița, împreună cu diaconul Matei Solomon şi pastorul Dragomir Nicolae, au hotărât ca fratele Liuba Petru să fie trimis la Seminarul Teologic Baptist din București, pe care l-a absolvit în anul 1954. În același an a fost ordinat ca Pastor pentru Bisericile din Petroșnița, Vălișoara, Armeniș şi Feneș. În primii ani de slujire pastorală, a lucrat sub îndrumarea fratelui Ilie Negrei şi a fratelui Nicolae Dragomir. Slujirea oficială a fratelui Liuba Petru ca Pastor, a fost doar de 9 ani, până în anul 1962, când a fost destituit din slujire, cu ocazia Legii Arondării Bisericilor Baptiste, dată de către Departamentul Cultelor din România. Cu aceasta ocazie i s-a retras recunoașterea de Pastor. Deși efectiv, nu mai avea recunoașterea ca Pastor din partea Departamentului Cultelor, fratele Petru Liuba și-a continuat slujirea cu aceeași râvnă ca și când era recunoscut ca pastor, ajutând lucrarea Domnului în Bisericile păstorite de pastorii: Dragomir Nicolae, Jigorea Simion, Boșneag Sima, Belciu Busuioc şi Viorel Vuc. Aici pot să adaug faptul că pentru mine el a fost un adevarat colaborator, sfătuitor și îndrumător în slujirea mea pastorală.

După ce a fost destituit din slujirea ca Pastor, deoarece nu se întrevedea sub regimul de atunci, nici o cale de revenire asupra Legii Arondării, fratele s-a orientat spre Şcoala de Maiștri electricieni, pe care a absolvit-o în București, fiind angajat apoi ca maistru electrician la Centrul de Distribuire RENEL din Caransebeş,de unde s-a și pensionat.

Pe lângă vocația de slujitor al Evangheliei, fratele Petru Liuba a fost și un om de cultură, având o biblioteca personală foarte bogată în literatura creștină deoarece i-a plăcut să citească și să studieze foarte mult. A învățat limba engleză singur, studiind și diferite comentarii biblice în engleză. La plecarea fratelui  Richard Wurmbrand din țară, fratele Richard a dorit să-i lase fratelui Liuba parte din bibliotecă. Corespondența a fost interceptată de Securitate și fratele păstor s-a ales doar cu anchetarea. Fratele Liuba a pus la dispoziția Domnului biblioteca și cunoștințele învățându-I pe tinerii din comună noțiuni de hermeneutică, homiletică, unii dintre ei ajungând păstori. O altă pasiune a vieții sale a fost să compună poezii creștine, până când cineva i-a sugerat ideea să le tipărească, la care fratele Petru Liuba a motivat ca e scumpă tipărirea, iar persoana respectivă i-a replicat: ”Dar v-ați interesat?” Raspunsul de moment a fost: ”Nu” dar acesta a fost imboldul de a se interesa și așa a reușit să publice câteva volume de poezii și cugetări personale.

În anul 2006, prin editura Dalami din Caransebeș a publicat 2 volume de poezii, intitulate „Poezii” şi „Poezii Religioase”. În anul 2007, a publicat prin aceeași editură un volum de „Cugetări” (chiar așa intitulat) și alte 2 volume de poezii: „Poezii Creștine” și „Poezii, Odă Domnului”. În anul 2008 a publicat un nou volum de cugetări,intitulat „Gânduri de suflet”. În anul 2010 a publicat un volum de „Principii şi proverbe”, și unul de „Poezii”. În anul 2012 a publicat cartea: „Istoria Bisericii Creştine Baptiste Bolvașnița, iar în anul 2013 a publicat alte 2 volume de poezii intitulate: „Lumina din suflet” și „Cu Dumnezeu în suflet”.

Chiar înainte de a închide ochii pentru lumea de aici, el a lucrat la alte poezii, pe care le dorea să fie într-un nou volum. Când am fost la el în vizita pe 1 august 2013, mi-a arătat ultima poezie pe care o compusese care o redau mai jos:

1. Ce mare bucurie, ce har nemăsurat
Va fi în veșnicie cu-al nostru Împărat
Acolo nu-i durere, nici plâns și nici suspin
Ci-i veșnic fericire, ai pace din deplin
 
 
2. Acolo vom fi una, pe veci cu Dumnezeu
Și pentru totdeauna slăvim Numele Său
Un loc mai bun ca cerul,nu este nicăieri
Acolo este locul cu sfinte fericiri
 
3. Nu vom putea pricepe, de ce atâta har
Și-atâta bunătate, Hristos ne-a dat în dar
Dar vom trăi într-una, așa cum ni s-a scris
Pe veci de veci toți una, în cer, în Paradis
 
4. Iubește, dar pe Domnul, pe Salvatorul tău
Pe Cel ce stă pe tronul, ce-i lângă Dumnezeu
Dă-I slava cuvenită! Cinstește-L neîncetat!
Pe Cel ce nu te uita, şi-I al tău Împărat.

Pastorul Liuba Petru a fost şi va rămâne un slujitor de mare cinste şi jertfă pentru cauza Împărăției Domnului Isus Hristos, în toate bisericile din jurul Caransebeșului. Pentru el se potrivesc versurile cântării nr. 98:

”Serv credincios, cel ce bine ai lucrat,
Sub grele sarcini tu nu te-ai lăsat.
Te vei repauza, dar ceeace ai plantat,
în veci va sta, ce-n iubire-ai lucrat
Asta rămâne,nu vestejește,
Ce pentru Isus ai făcut va sta.
Căci tu vei trece de-aici lasând toate,
Dar ce lui Isus ai facut va sta
Plata cereasca cea nemăsurată,
Vor primi servii de la Împărat.
Nici-un credincios n-a rămâne afară,
N-a fi uitat ce aici ai lucrat”.

Serviciul de înmormântare a avut loc în 15 August în localitatea Bolvașnița fiind coordonat de fratele păstor Beniamin Dragu, pastorul local. Evanghelia a fost predicată de frații păstori Lazăr Arnăut (Borlova), Daniel Bărnuț (Reșița), Antonie Cărăbaș (Peștere) iar un cor format din frații păstori din Valea Timișului și Valea Bistrei au slăvit pe Domnul.

Dumnezeu să fie glorificat pentru asemenea slujitori. Amin.

Pastor Viorel Vuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s