Cine este aproapele nostru

Un instalator este chemat să repare o scurgere la niște țevi într-o casă. Casele de acolo au țevile băgate în pereți și e greu să vezi pe unde e spartă țeava. Omul analizează situația și imediat realizează că e cam o săptămâna de lucru. Spart pereți, reparat țevi, pus cărămizi și reparat totul înseamnă o săptămâna de lucru de dimineață până seara. Se uită la femeia care l-a chemat, era o văduvă puțin spus săracă și lângă ea câțiva copii. Îi face un calcul și îi dă cel mai mic preț posibil. Femeia e încântată de preț și îi spune că e cel mai ieftin preț de până acum așa că acceptă.
Instalatorul însă o întreabă:
-Aveți vreun ban să îmi dați în avans?
-Nu. Nu am. Însă până la sfârșitul săptămânii o să fac rost de bani ca să vi-i dau.
Omul se apucă de lucru și nu poate să nu vadă și să audă cum femeia taie oul în felii și le dă la copii, feliile de pâine le taie în bucăți cubuleţe și le împarte. Copiii nu se satură și mai vor mâncare însă femeia le explică că nu mai are nimic …

Cum să îi ia bani femeii? Cum să facă să nu îi ia nici un ban? Dacă îi spune că nu îi ia nimic, o jignește … că doar s-au împăcat la un preț și el schimbă datele problemei?
Termină de reparat țevile, peretele și îi întinde femeii o hârtie rugând-o să semneze că a terminat reparația. Și îi mai spune că o fundație cu care el a vorbit au plătit reparația și munca omului. Femeia, se uită șocată la el și bucuroasă că altcineva a plătit, semnează iar instalatorul pleacă acasă binecuvântat și sigur că femeia asta se va ruga  în continuare pentru el.

După mai bine de 20 de ani instalatorul primește o comandă mare să facă instalația unei clădiri imense. Face o listă cu ce ar avea nevoie: țevi, coturi, chestii de instalator și merge să își caute oferte de prețuri. Intră într-un depozit și o roagă pe secretara depozitului să îi facă o ofertă de preț la necesarul lui. Această calculează, îi da o hârtie înapoi și el îi spune că va reveni a două zi pentru că vrea să compare prețurile și să se decidă. Ca să îi facă hârtiile, secretara depozitului îi cere numele și instalatorul i-l dă.
A două zi dimineață, instalatorul este trezit de zgomot. Un camion imens este oprit în fața casei lui și descarcă țevi. Coboară grăbit și îi ia la întrebări pe cei ce descarcă. Aceștia însă au o hârtie cu adresa unde trebuie să ducă marfa. Omul începe să se agite, le spune că nu a comandat nimic. A cerut numai o lista de prețuri. Cei care veniseră cu marfa au spus că ei au primit ordinul de deplasare și lista cu ce trebuie adus la el. Pentru mai multe lămuriri să meargă la depozit.

Instalatorul urcă în mașină și ajunge la depozit. Abia se deschisese și o găsește pe aceeași secretară. Îi explică că nu a plătit marfa. De ce i-a fost trimisă? El nu a plătit nimic. Nu vrea să facă pușcarie pentru o marfă ce o ia și nu o plătește. Femeia se uită la el, îi cere lista, o compară cu a ei și o vede semnată de șef, parafată … Îi spune:

-Știu ce ați spus ieri, știu ce am stabilit însă între timp văd că tot ce ați comandat este plătit, achitat … tot. Însă, nu vreți să urcați la etajul doi să vorbiți cu șeful meu? Poate că el vă va explica ce se întâmplă. 

Urcă omul la etajul doi, întreabă de șeful depozitului și începe să își spună povestea. Este oprit însă de șeful depozitului:

„Domnule, marfa dumneavoastră este plătită de acum mai bine de 20 de ani. Poate că pe mamă ați prostit-o cu fundația care ne-ar fi plătit nouă reparația la țevile din casă. Însă pe noi, copiii flămânzi de lângă ea, nu ați reușit. Avem cel mai mare depozit de materiale din zonă și v-am căutat ani de zile în Pagini Aurii, pe la firme, pe internet însă nu am reușit să dăm de dumneavoastră oricât ne-am străduit. Nu ne-am închipuit că veți veni dumneavoastră la noi să comandați ceva. Nu va faceți griji. Totul e plătit.”  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: